Yes! Aan jou de eer, jij mag voor je organisatie op zoek naar een nieuw en passend CRM-systeem.
Maar waar begin je? Welke stappen moeten gezet worden en wat houdt een nieuw CRM-systeem in voor je organisatie? Maar bovenal, wat heeft jouw bedrijf nodig zodat jij op den duur jouw klanten beter van dienst kunt zijn, waardoor je waardevolle klantrelaties ontwikkelt?
Wanneer je besluit om actief op zoek te gaan naar een passend CRM-systeem, is de verleiding groot om de keuze hierin binnen een kort tijdsbestek te maken. Zeker wanneer je nog niet werkt met CRM of met een huidig systeem dat niet meer naar behoren werkt, en daardoor organisatie breed frustratie oplevert.
In dit artikel nemen we je mee in 7 misvattingen die dikwijls besproken worden wanneer we om tafel zitten met bedrijven. Wat zijn de voor- en nadelen en welke misvattingen spelen er rondom het vinden van een passend CRM-systeem?

1. CRM is alleen effectief voor grotere organisaties
Het idee dat CRM alleen geschikt is voor grotere bedrijven, is een misvatting. Juist kleinere bedrijven kunnen profiteren van CRM en kunnen door het effectief omgaan met CRM profiteren, ongeacht de omvang van hun klantenbestand. Ook voor bedrijven met slechts een handvol medewerkers is CRM een waardevolle oplossing. Het is het fundament van de organisatie, omdat het als een totaaloplossing fungeert en alle aspecten van klantrelatiebeheer omvat, ongeacht de omvang van een organisatie.
2. Binnen ons financiële pakket zit een CRM-module, deze zal vast voldoen aan onze eisen
Het hebben van een CRM-module binnen een financieel pakket kan niet worden vergeleken met een specifiek CRM-systeem. Integratie van CRM in een ERP-pakket brengt vaak beperkingen en inefficiënties met zich mee. ERP-systemen zijn doorgaans rigide, terwijl een CRM-systeem vanuit het perspectief van de klant denkt. Kun je bijvoorbeeld in je ERP-pakket e-mailcorrespondentie opslaan? Heb je de mogelijkheid om projecten aan te maken en kun je aangeven welke andere partijen bij dat project betrokken zijn? Geeft het ERP-systeem inzicht in welke klachten er spelen?
Meestal beperkt een ERP-systeem zich tot het vastleggen van slechts een paar contactgegevens van een relatie. Maar CRM biedt zoveel meer dan dat.
3. CRM is uitsluitend voor de verkoopafdeling binnen het bedrijf
CRM nog vaak wordt geassocieerd met het beter inzichtelijk krijgen van je klantenbestand, waardoor vaak alleen de verkoopafdeling gebruikt maakt van CRM. Juist wanneer een hele organisatie en elke afdeling consistent met CRM werkt, wordt elk proces en alle informatie in CRM geïntegreerd waardoor je als organisatie effectiever, efficiënter en op meer transparante basis kunt werken. Bedrijven die het meeste uit CRM halen, zijn bedrijven waarbij de afdelingen debiteurenbeheer, after sales, inkoop en het management ook actief met CRM werken.
4. Wanneer een CRM-systeem is geïmplementeerd, dan zijn we klaar!
CRM is geen eenmalige oplossing, maar een doorlopend proces. Het moet worden aangepast aan veranderende bedrijfsbehoeften en marktomstandigheden om effectief te blijven. Gaandeweg verandert je product of dienst. Om ervoor te zorgen dat je CRM optimaal benut, zul je als organisatie jezelf continu moeten afvragen, welke inzichten jij op dat moment nodig hebt en hoe een CRM systeem je hierbij kan helpen deze inzichten te verkrijgen.
5. CRM moet er technisch gezien goed uitzien
Hoewel technologie een belangrijk onderdeel is van CRM, is dit zeker niet het enige aspect waar de focus op moet liggen. Het hebben van een succesvol CRM systeem vereist betrokkenheid van de hele organisatie waarbij de focus ligt op de processen en de mensen, en de wil om het CRM-systeem efficiënt te gebruiken.
6. CRM-pakketten moeten worden geselecteerd door de IT-afdeling
Hoewel de IT-afdeling betrokken moet zijn bij de selectie van een CRM-systeem, is het vooral erg waardevol dat toekomstige gebruikers van het systeem bij de selectie betrokken zijn. De gebruikers moeten inzicht krijgen wat een CRM systeem allemaal kan en of het voldoet aan de behoeftes die zij hebben.
7. CRM is (te) duur
De aanschaf van een CRM systeem is een investering die je als organisatie niet jaarlijks maakt. Daarom is het belangrijk dat je als organisatie kijkt naar het rendement van deze investering. Een goed passend CRM systeem, gekozen op basis van je wensen die aansluiten bij je branche, doelgroep en medewerkers, is effectief en kan op den duur kosten verlagen en omzet verhogen, waardoor het een waardevolle investering wordt.
In2CRM helpt jouw bedrijf aan waardevolle klantrelaties
Wij helpen organisaties niet alleen bij het implementeren van In2CRM. Wij willen jou processen en klanten begrijpen, zodat we daarmee de processen die jij nodig hebt om je klanten optimaal te bedienen, met In2CRM automatiseren.
Wil je meer informatie over In2CRM en ben je benieuwd of In2CRM bij jouw organisatie past?
Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!