Businessrules

Geen lijstjes bijhouden of cijfers doornemen tot je ogen ervan dansen. Integendeel. In2CRM werkt met Businessrules. Ze vormen de motor van In2CRM: je bepaalt zélf van welke resultaten, veranderingen, afwijkingen, deadlines etc jij op de hoogte gehouden wilt worden. Het ‘management-by-exception’ of wel: informeer mij maar als…

Wat is een businessrule?

Een businessrule is een regel die je vooraf opgeeft aan In2CRM. Je noemt hier een aantal zaken:

  • Welke informatie wil je zien?
  • Wanneer wil je deze informatie zien?
  • Wie moet deze informatie zien?
  • Hoe moet de informatie getoond worden?
  • Welke actie moet genomen worden?

Een bijzonder aspect is dat een businessrule niet alleen hoeft te kijken naar CRM-gegevens. De techniek maakt het ook mogelijk om businessrules te leggen op andere databases, zoals het ERP-systeem of op internet. Dikwijls wordt In2CRM zo ingezet om onvolkomenheden in het ERP-systeem op te lossen.

Soorten businessrules

In2CRM onderscheidt de volgende soorten:

  • Businessrules bij opstarten
  • Businessrules volgens een schema
  • Gegevenslijsten
  • Systeem businessrules

Businessrules helpen jou de dingen in de gaten te houden die voor jou belangrijk zijn, zónder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Businessrules informeren jou.

Businessrules hebben een optimaal ‘doorklikgehalte’. Klik de relevante regel aan en je ziet precies over welke informatie het gaat.

Een echte businessrule wijst alleen op afwijkingen. Zolang alles goed loopt, meldt de businessrule zich niet. De check vindt plaats bij het opstarten of elke x-minuten.

Je kunt van een businessrule ook een gegevenslijst maken. Dit zijn lijsten die gebruikers kunnen opvragen als daar de behoefte voor is. Deze optie wordt vaak gebruikt om allerlei losse Excel bestanden te vervangen door businessrules.

Bewerkbare businessrules

Met businessrules kun je dus je eigen lijsten samenstellen. Je kunt alle gegevens combineren die voor jou van belang zijn. Een ander mooi aspect van businessrules is dat je velden bewerkbaar kunt maken. Voor gebruikers is dat ideaal. Stel dat je wilt dat alle vertegenwoordigers hun klanten en contactpersonen controleren. Je abonneert ze (tijdelijk) op deze businessrule en ze kunnen de gegevens aanvullen direct uit de lijst. Dat lijkt erg op het bijwerken van een Excel-lijst. Het verschil alleen is dat alles direct verwerkt is.

Filters en lay-outs

Een gebruiker kan zelf verder aan de slag met de businessrules die hem ter beschikking staan, maar soms wil hij de gegevens op een andere manier sorteren of groeperen. Al die mogelijkheden staan ter beschikking. Ook kun je velden zichtbaar of onzichtbaar maken. Zodra je een goede lay-out hebt, kun je deze bewaren zodat anders hier ook gebruik van kunnen maken.

Via filters kunnen gebruikers zelf grasduinen in hun gegevens. Een veelgebruikte toepassing is dat verkopers de omzet van hun klanten in een businessrule krijgen waarbij ze zelf verder kunnen filteren, bijvoorbeeld op gebied of soort klant. Ook filters kunnen bewaard worden.

Systeembusinessrules

Systeembusinessrules worden door In2CRM zelf gebruikt. Je komt ze overal tegen. Ze bepalen de intelligentie van de software. Omdat In2CRM hiervoor gebruik maakt van businessrules, betekent het ook dat allerlei facetten van de werking van het systeem aangepast kunnen worden.

Een voorbeeld zijn de ‘Zoekbusinessrules’. Alle zoekschermen van In2CRM maken gebruik van businessrules. Wil je dat In2CRM in andere velden zoekt of resultaten op een andere manier toont? Pas de businessrule aan en het is geregeld, daar hoeft niks voor geprogrammeerd te worden. Ook als je wilt dat je verkopers in andere relaties zoeken dan je inkopers pas je gewoon de businessrule aan.

Tal van andere schermen worden op soortgelijke wijze bepaald door businessrules, denk aan de registratielijst, het overzicht van klanten en de dashboards.

Datacenter

Om zelf businessrules te maken moet je wel over enige databasekennis beschikken. Heb je die kennis niet, dan kun je gebruik maken van het In2CRM ‘Datacenter’. Een handige tool waarmee je zelf selecties van gegevens samenstelt die je vervolgens opslaat als businessrule.